A nattót már régóta használják a népgyógyászatban, főleg a szív és érrendszeri problémák kezelésére. Ez a fermentált szójababból készült étel nagyon tápláló, és fogyasztásának sok egészségügyi előnyt tulajdonítanak. A nattóból kivont nattokináz enzim felel ezekért, mely már kapszula formájában bárki számára könnyen elérhető.
A nattokináz többek között segíthet erősebb csontokat és jobb immunrendszert kialakítani. A nattokináz enzim szintén segít csökkenteni a gyulladásokat és javítani a vérkeringést, és még sok más jótékony hatása is van.
De térjünk vissza egy kicsit a kiindulópontra! Mi is a natto és hogyan készül?
A natto egy népszerű japán étel, amelynek erős, sajtszerű illata és ragacsos állaga van. A készítéséhez a Bacillus subtilis natto baktériumot adják a főtt szójababhoz. Ezek a baktériumok segítenek megemészteni a szójababot.
A natto íze dióra hasonlít, és gyakran szójaszósszal, mustárral, metélőhagymával vagy más ízesítőkkel, valamint főtt rizzsel tálalják. A nyugati világban kevesen ismerik, de akik megkóstolják, azok biztosan nem fogják egyhamar elfelejteni jellegzetes ízét és illatát.
A natto gazdag fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint magas a rosttartalma, és probiotikus hatású.
100 gramm natto tápanyagtartalma:
- Kalória: 212
- Zsír: 11 gramm
- Szénhidrát: 14 gramm
- Rost: 5 gramm
- Fehérje: 18 gramm
Tartalmaz még mangánt, vasat, rezet, K1- és K2-vitamint, magnéziumot, kalciumot, C-vitamint, káliumot, cinket és szelént. Ezen kívül kisebb mennyiségben B6-vitamint, folátot, pantoténsavat és antioxidánsokat is tartalmaz. A natto probiotikus hatása miatt jótékony baktériumokat is tartalmaz, amelyek segítenek az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában.
A kutatók szerint a probiotikumok csökkenthetik a gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteit, valamint mérsékelhetik a gázképződést, székrekedést és az antibiotikumok okozta hasmenést.
A K2-vitamin fontos a csontok egészségének megőrzésében, mivel segít a kalcium bejutásában a csontokba, és megelőzi a kalcium lerakódását az artériákban.
Nagyszüleink korában még kevés bizonyíték volt a natto szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásáról, de 1987-ben felfedezték a nattokináz nevű erős fibrinolitikus enzimet, amely jelentős kutatások tárgyává vált. A nattokináz a legmagasabb véralvadásgátló aktivitással rendelkezik, és segíti a szöveti plazminogén aktivátor felszabadulását, és míg a hasonló hatású szerrapeptáz enzimet a vegánok nem fogyaszthatják, de a nattokináz vegánok számára is elérhető.
A nattokináz hasznos lehet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára az alternatív gyógymódok szakértői szerint, a mivel segít lebontani a vérrögöket, amelyek gátolják a vérkeringést. Korai bizonyítékok utalnak arra, hogy a nattokináz jótékony hatással van a szív és az artériák egészségére, például csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. További tanulmányok azt is kimutatták, hogy a nattokináz mérsékelheti a magas vérnyomást.
A nattokináz fogyasztása biztonságos és nagyon ritka a mellékhatás. Mivel ellenáll a gyomorsavnak felszívódása nagyon jó, viszont vannak gyógyszerek amelyekkel nem szedhető egyszerre, mint például vérhígító vagy vérnyomáscsökkentő készítmények.
Ismerd meg, milyen gyártók nattokináz termékei elérhetők webshopunkban: nattokinase - vitaminstore.hu