Egyre népszerűbb alternatívája az omega-3 halolajaknak a krill olaj, mely az EPA és DHA zsírsavakat foszfolipid formában tartalmazza. Ha megbízható információt keresel a krill olajról, tudni szeretnéd, hogy kinek és miért érdemes fogyasztani, ebben a cikkben az alapoktól kezdve minden fontos tudnivalót megosztunk veled.
A krill olaj olyan tengeri krill rákokból származik, melyeket az Antarktisz tiszta vizéből halásznak ki, és a halakkal ellentétben mentesek a nehézfémszennyeződéstől. A krillek fitoplanktonokkal táplálkoznak, ezért is olyan egyedi és értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, és más értékes hatóanyagoknak.
Miből áll a krill olaj?
- EPA és DHA omega-3 zsírsavakból: ezek az emberi test legaktívabb zsírsavai, melyek egészségre gyakorolt jótékony hatásai közismertek. A krill olaj ráadásul ezeket foszfolipid kötésben tartalmazza, ami növeli azok biohasznosulását. 1000 mg minőségi krill olaj átlagosan 150 mg EPA és 85 mg DHA zsírsavat tartalmaz, összes omega-3 tartalma pedig elérheti a 300 mg-ot.
- Foszfolipidekből: a foszfolipidek zsírszerű molekulák, melyek a sejtmembrán, az idegsejtek és az agy fő alkotóelemei, de szinte minden emberi sejtben megtalálhatók. A sejtmembrán szerkezetében az EPA és DHA molekulák kapcsolódnak a foszfolipid molekulákhoz, a szabad gyököktől való védelmet pedig az olyan antioxidánsok látják el, mint az astaxanthin vagy az E-vitamin. A kor előrehaladtával a sejtmembránok merevebbé válnak, és a membránon való áthaladás egyre nehezebbé válik. Ez a folyamat oda vezethet, hogy a sejtek közötti kommunikáció gyengül, a sejtfunkciók romlani kezdenek.
A foszfolipidek főbb típusai a foszfatidil-kolin (PC), a foszfatidil-etanol-amin (PE), a foszfatidil-inozitol (PI), a foszfatidil-szerin (PS) és a szfingomielin (SPH)
- Astaxanthinból: ez egy természetesen előforduló karotinoid, a béta-karotin rokona, mely szerteágazó szabad gyök elhárító képességgel rendelkezik. Segít a sejtmembrán megvédésében, és fokozza a C-vitamin és E-vitamin hatékonyságát. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az astaxanthin segítheti az immunrendszer és az idegrendszer működését.

Miért fogyassz krill olajat?
Elsősorban a benne lévő omega-3 zsírsavak, főként az EPA és DHA tartalma miatt, melyek komoly védelmet biztosítanak a szív- és érrendszer számára és jótékonyan hatnak a központi idegrendszerre is. Az omega-3 zsírsavak elősegítik az agyban a közérzetjavító neurotranszmitterek (dopamin, szerotonin) áramlását.
A krill olaj hozzájárul a szívritmuszavar megelőzéséhez, képes csökkenteni a magas vérnyomást. A természetes nitroglicerin termelésének támogatásával pedig gátolja a szívben található erek elzáródását.
Antioxidáns vegyületeinek és az omega-zsírsavaknak köszönhetően nagymértékben képes lassítani az öregedési folyamokat a testünkben.
Fenntartható forrásból származik a krill olaj?
A krillek halászatát szigorúan szabályozzák, a 600 millió tonnára becsült antarktiszi krill állomány 1%-a az éves halászati limit. A mérések 1974-es kezdete óta még sosem érték el ezt a limitet, 2020-ban volt a legmagasabb, 450 000 tonna. A kihalászott, vagy a helyi állatvilág által elfogyasztott krillek mennyisége következő tavaszra feltöltődik, így a jelenlegi formájában a krill halászat hatása minimális az ökoszisztémára.
Megállapítható, hogy a krill olaj speciális összetételének köszönhetően az élet számos területén kedvező hatással bír szervezetünk működésére és regenerációjára. A halolajakkal összevetve a krill olaj komplexebb, jobb minőségű, hatása szélesebb spektrumú, így a jövőben még nagyobb súlya lesz az omega-3 források között.